Mijn Wooninvest
inloggen

Nieuws en media

Nieuws

Woningcorporaties bundelen krachten in ‘Bouwstroom Haaglanden'

21-03-2022

Woningcorporaties in de regio Haaglanden, waaronder WoonInvest, vinden het noodzakelijk dat in hoog tempo nieuwe, betaalbare woningen worden bijgebouwd, op de juiste plek en klaar voor de toekomst. Dat doen zij door samenwerking in de Bouwstroom Haaglanden. Inmiddels is de selectiefase gestart en worden marktpartijen uitgenodigd.

Peter van Heeswijk, bestuurder WoonInvest: “De woningcorporaties in regio Haaglanden slaan de handen ineen en kopen samen 2.000 conceptwoningen. Dit is een bijzondere stap en nog nooit eerder in onze regio op deze schaal gedaan. De woningen kunnen sneller, energiezuiniger en betaalbaarder worden gebouwd, met alle eisen die we aan fijne woningen stellen. Zo kunnen onze huurders sneller aan een woonruimte komen. En dat is ook hard nodig gezien de krapte op de woningmarkt.“

In de Bouwstroom kopen woningcorporaties gezamenlijk bestaande conceptwoningen in. Een concept is een herhaalbare oplossing en conceptwoningen zijn dan ook woningen die meerdere keren worden gebouwd, maar dan op verschillende plekken in de regio. De woningen worden vaak (deels) ‘gebouwd’ in een fabriek. Maar standaardisatie betekent zeker niet dat deze woningen er allemaal hetzelfde uitzien. Per locatie worden de woningen met een aan de plek aangepaste eigen identiteit en verschijningsvorm geplaatst. “Iedereen die we beelden tonen van hoe zo’n woongebouw eruit kan zien, is positief verrast over de kwaliteit en uitstraling.” aldus Lucas de Boer, bestuurlijk trekker van de Bouwstroom Haaglanden. “Deze manier van bouwen is ook qua ruimtelijke kwaliteit meer dan gelijkwaardig aan traditioneel gebouwde woningen.”

Door gezamenlijk conceptwoningen in te kopen en te bouwen, kunnen er meer woningen worden gerealiseerd voor hetzelfde geld en worden uiteindelijk meer huishoudens van een woning worden voorzien. De deelnemende woningcorporaties willen gezamenlijk 2.000 conceptwoningen realiseren in de periode tot 2028. Het gaat om verschillende woningtypes, zoals appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers.

Het bouwen van woningen heeft een hoge prioriteit in de regio Haaglanden. De Bouwstroom levert een grote bijdrage om de woningbouw te versnellen. De gemeenten zijn blij met dit initiatief van de corporaties.

Alle informatie over ‘Bouwstroom Haaglanden’ is te vinden op de website van Sociale Verhuurders Haaglanden 

Terug