Mijn Wooninvest
inloggen

Zelf problemen oplossen

Zelf problemen oplossen

Volgens de wet bent u als huurder zelf verantwoordelijk voor kleine woningreparaties. Denk hierbij aan een lekkende kraan, ontstoppen van de afvoer en het bijvullen van de cv-ketel. Wanneer u een serviceovereenkomst afsluit bij WoonInvest, bent u voor een klein bedrag per maand af van deze kleine reparaties die anders voor uw eigen rekening zijn. 

Kleine problemen in uw woning direct zelf oplossen?
Wij helpen u graag op weg met 'vragen en antwoorden' op de meest voorkomende problemen. Wij zochten voor u op YouTube de beste uitlegvideo('s) op. Door deze kleine reparaties zelf uit te voeren bespaart u het wachten op onze onderhoudsdienst. Bovendien geeft zelf repareren altijd een goed gevoel!

vocht schimmel keukenkastje kastdeur kraan lekt slot sleutel wasmachinekraan wasmachine afvoer verstopt mv mechanische ventilatie CV vullen radiator reinigen

Veelgestelde vragen

Vocht en schimmel zijn (als u geen last heeft van een lekkage) vaak het resultaat van niet goed ventileren of onjuist verwarmen. Door te douchen, koken, was drogen, ademen en zweten produceren we veel vocht dat vervolgens in de woning blijft hangen. Overal waar veel vocht is en onvoldoende ventilatie ontstaat schimmel. Dat maakt het nodig om te ventileren waardoor de vochtige, vervuilde lucht naar buiten kan en droge, frisse lucht naar binnen.

Schimmel voorkomt u door:

  • Regelmatig te luchten en te ventileren, laat de ventilatieroosters altijd open staan
  • De mechanische ventilatie nooit uit te zetten en na het douchen of koken de ventilator nog ongeveer 20 minuten op de hoogste stand te laten staan om het meeste vocht af te zuigen
  • Regelmatig te verwarmen zodat de woning droog is en blijft
  • Het raam in de badkamer open te zetten na het douchen
  • Het raam in uw slaapkamer in de nacht op een kier te zetten
  • Tijdens het koken een deksel op de pan te houden, een raam te openen en de mechanische afzuiging op stand 3 te zetten
  • Uw was te drogen in een goed geventileerde ruimte

Onderstaande video's van de GGD Haaglanden helpen u deze problemen te herkennen èn te voorkomen. Heeft u na het bekijken van de video's en het opvolgen van de adviezen nog steeds last van teveel vocht en schimmel in uw woning? Onze klantenservice helpt u graag verder. 
Hoe verwijder ik schimmels?
Heeft u last van schimmelplekken in uw woning, verwijder deze dan zo snel mogelijk. U kunt hiervoor verschillende schimmelwerende producten gebruiken zoals soda of een speciaal reinigingsmiddel dat u kunt kopen in de supermarkt. Als u de schimmelplekken heeft gereinigd kunt u eventueel schimmelwerende verf aanbrengen. Deze verf is te koop in de bouwmarkt. 
Let op: bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Denk aan hout, kit, gips en pleisterwerk. Deze schimmel kunt u zelf niet verwijderen. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice.

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een verstopping in de afvoer te voorkomen.

  • In de afvoer van de gootsteen is het handig een roostertje te plaatsen. Hiermee worden etensresten tegen gehouden en komen niet in de sifon/afvoer terecht
  • Maak regelmatig de sifon schoon
  • In de douche is het aan te raden om haren na het douchen te verwijderen uit het afvoerputje. Zo wordt voorkomen dat haren in het putje vast gaan zitten

Hoe maak ik de sifon in mijn keuken en badkamer schoon:


Hoe kan ik mijn afvoer reinigen om verstoppingen te voorkomen?

Door de raamhendel niet volledig op de juiste stand te zetten bij het openen of sluiten van uw draai- en kantelraam kan hij 'scheef' komen te hangen. U krijgt het raam dan niet meer goed dicht.

In onderstaande video ziet u hoe u dit zelf eenvoudig oplost:

In onderstaande video ziet u hoe u dit zelf eenvoudig oplost:

In onderstaande video ziet u hoe u zelf een kraanleertje kunt vervangen:

Een wasmachinekraan gaat erg lang mee. Na verloop van jaren kan hij minder goed werken door opeenhoping van kalk. U kunt de kraan dan het beste vervangen.

In onderstaande video ziet u hoe u zelf uw wasmachinekraan kunt vervangen:

U lost dit eenvoudig zelf op aan de hand van onderstaande video:

In onderstaande video ziet u hoe u uw mechanische ventilatie kunt reinigen:

Waarschijnlijk moet uw CV installatie bijgevuld worden met water. Dat is het geval als de drukmeter op of bij uw ketel een waterdruk aangeeft lager dan 1 bar. 

In onderstaande video ziet u hoe u zelf uw cv-installatie kunt bijvullen: