Mijn Wooninvest
inloggen

Voorkom legionella

Voorkom legionella

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die in het water zit, ook in leidingwater. Deze bacterie groeit in water dat stilstaat, warm is, of waarin roest, kalk of vuil aanwezig is. Als het water weer begint te stromen, komen er hele kleine druppeltjes in de lucht. Het is schadelijk om deze druppeltjes in te ademen. Over het algemeen is de kans om besmet te raken klein. De meeste mensen worden er niet ziek van. Sommige mensen kunnen griepachtige klachten krijgen. In zeldzame gevallen kan het leiden tot longontsteking (Veteranenziekte). Als u denkt dat u besmet bent met legionella, is het raadzaam om uw huisarts te raadplegen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Legionellabacteriën kunnen zich vormen in een voorraadvat voor warm water (uw boiler of CV-ketel) als deze op een te lage temperatuur afgesteld staat. Zorg er dus voor dat de watertemperatuur minimaal ingesteld is op 60 graden Celsius.
  • Als u uw huis een week of langer niet heeft gebruikt, bijvoorbeeld omdat u op vakantie was, dan is het verstandig om de leidingen goed door te spoelen voordat u water gaat gebruiken. Laat het koude en warme water een minuut lang stromen. Dit geldt voor de kranen en de douche. Het is het beste om de douchekop onder te dompelen in een emmer water. Als dat niet lukt, kunt u de douchekop dicht bij het afvoerputje houden. Voor de zekerheid kunt u de ruimte goed ventileren of verlaten. Het regelmatig ontkalken van de douchekop vermindert ook de kans op legionella.