Mijn Wooninvest
inloggen

Nieuws en media

Nieuws

12 handtekeningen, één doel: bliksemsnel beter en betaalbaar bouwen

16-02-2023

Op 15 februari 2023 tekenden WoonInvest samen met elf woningcorporaties uit de regio Haaglanden de samenwerkingsovereenkomst voor de Bouwstroom Haaglanden. Een mooie stap om te versnellen in de nieuwbouw! Want met deze overeenkomst spreken de corporaties af samen 3.000 conceptwoningen in te kopen bij twee vaste bouwpartners vóór 2029. Dat zijn gestandaardiseerde woningen die snel én slim te bouwen zijn - in een constante bouwstroom.

Lucas de Boer, bestuurlijke trekker van de Bouwstroom Haaglanden: “Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Als corporaties voelen we de verantwoordelijkheid er alles aan te doen om daarom woningen bij te bouwen. Mooie en duurzame woningen die zowel voor onze toekomstige huurders als voor de corporaties betaalbaar zijn.”

Hoe bouwen we bliksemsnel en waarom?
Het woningtekort op de markt is enorm. Belemmeringen zijn onder andere de bouwsnelheid, het gebrek aan grond en de onvoorspelbare prijsvorming. Door het gebruik van conceptwoningen én collectief opdrachtgeverschap, willen de corporaties efficiënter en goedkoper bouwen. Om méér huurders te helpen aan een passende en betaalbare woning. Zo gaan de corporaties in één keer een groot aantal woningen gezamenlijk aanbesteden. Dat is nieuw en scheelt een hoop tijd en geld. Ook maken ze heldere prijsafspraken met de bouwpartners. Plannen ze de bouw efficiënt in, zodat er continu gebouwd wordt. En maken ze gebruik van dezelfde type woningen die snel meerdere keren gebouwd kunnen worden. Deze zijn in de basis gelijk, maar hebben ieder een eigen uitstraling. Passend bij de plek. 

Hoe nu verder?
De Boer: “We zijn hard op zoek naar locaties waarop de ingekochte woningen kunnen worden geplaatst. We hebben er al een aantal gevonden, maar er is meer nodig om alle ingekochte woningen een plek te kunnen geven in Haaglanden. We werken daarbij graag nauw samen met de gemeenten en met andere partijen die ons kunnen helpen aan de benodigde locaties.” Wordt vervolgd dus!

Terug