Mijn Wooninvest
inloggen

Plaatsen rookmelders

Afgerond: Gewijzigde wetgeving


Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. Een rookmelder zorgt ervoor dat u op tijd weet dat er brand of rookontwikkeling is. Zo kunt u op tijd veilig uw woning verlaten.

Heeft u in het verleden zelf al een rookmelder geplaatst in uw woning? Als verhuurder garanderen wij graag een langdurige en betrouwbare werking. Daarom adviseren wij u ook de door u zelf geplaatste rookmelder(s) door ons te laten vervangen door een nieuw exemplaar.  Wij monteerden in de eerste helft van 2022 in vrijwel alle woningen een of meerdere goedgekeurde rookmelders. In sommige gevallen lukte het niet om een afspraak te maken en/of is er sprake van een afwijkende situatie.

[update 24-11-2022] Ik heb nog steeds geen rookmelder(s) in mijn woning

Onze onderhoudsdienst neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Ik wil geen rookmelder(s) in mijn woning

U bent verplicht om WoonInvest toegang tot uw woning te verlenen, zodat wij ons kunnen houden aan de verplichtingen die volgen uit de wet en/of het huurcontract.

Zorg ervoor dat uw rookmelder goed blijft werken

Het is belangrijk uw rookmelder(s) regelmatig te testen. Houd daarvoor de testknop ingedrukt totdat u het alarm hoort. Vergeet niet de rookmelder stofvrij te houden, gebruik hiervoor uw stofzuiger. Doe dit terwijl de rookmelder aan het plafond hangt. Haal de rookmelder er niet af.

Veelgestelde vragen


Dat kan meerdere oorzaken hebben:

  • In het recente verleden plaatsten wij al rookmelders in onze leeggekomen woningen of bij renovatie en groot onderhoud. Deze rookmelders hoeven nu niet vervangen te worden; 
  • Uw woning is voorzien van rookmelder(s) op 220v. Deze rookmelders hoeven nu niet vervangen te worden. Als dit wel nodig is maken wij een afspraak met u;
  • Uw woning is al voorzien van een rookmelder op de begane grond. Volgens de nieuwe wetgeving is op iedere bewoonde verdieping een rookmelder verplicht.
    Onze onderhoudsdienst neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Zijn wij er -om wat voor reden dan ook- nog niet in geslaagd rookmelders in uw woning te plaatsen?
Onze onderhoudsdienst neemt opnieuw contact met u op voor het maken van een afspraak.

Nee, in de nieuwbouwwoningen die gebouwd zijn na 2002 of gerenoveerd zijn hangen al rookmelders.
Is de plaatsing van extra rookmelders noodzakelijk, dan neemt onze onderhoudsdienst contact met u op voor het maken van een afspraak.

Wij volgen het advies van de brandweer waar de rookmelder het beste geplaatst kan worden in onze woningen. Meestal is dit in de hal en/of overloop op elke bewoonde verdieping.