mijn wooninvest
wij zijn gesloten stel hier uw vraag
31 jul 2017

Testdag nieuwe Woonnet Haaglanden succes

Testdag nieuwe Woonnet Haaglanden succes

Op 5 september wordt Woonnet Haaglanden vernieuwd. De site wordt gebruiksvriendelijker en overzichtelijker, met meer beeld en minder tekst. In maart hebben een aantal woningzoekenden de website alvast voor u getest. Woonnet-Haaglanden wil natuurlijk wel een site die de woningzoekende ook positief ervaart.

Hans Kluit is één van de woningzoekenden die langs kwam om te testen. De gepensioneerde marketeer is al een behoorlijk aantal jaren ingeschreven bij Woonnet Haaglanden en is alleen al "vanwege zijn oude beroep" benieuwd naar de nieuwe website. Wat valt hem als eerste op? "Deze site is duidelijk meer van deze tijd", reageert de heer Kluit. "De vormgeving is echt heel mooi. De plaatjes zijn fantastisch. En ondertussen staat er toch evenveel informatie op als op de huidige website." Hij geeft de nieuwe website een 8,5.
Maar de heer Kluit heeft ook nog een advies: "Deze woningen zijn goed op de foto gezet. Maar als je langsgaat voor een bezichtiging, dan blijken ze er in de praktijk toch anders uit te zien. Ik zou tegen de corporaties willen zeggen: wees eerlijker over de voor- en nadelen. Zodat mensen weten waar ze voor kiezen."
"Ook zou ik nog adviseren plattegronden te plaatsen. Dat vind ik essentiële informatie. Ik wil inzicht in de indeling: is er bijvoorbeeld een open keuken of niet?"

Een andere woningzoekende, de heer Paulusse is uitgesproken enthousiast. Hij staat al twaalf jaar ingeschreven bij Woonnet Haaglanden en kon daar altijd al alles op vinden. "Maar deze nieuwe website is toch nog een verbetering. Het komt heel fris over allemaal. Als je de pagina opent, springt meteen de mooie blauwe kleur in het oog. En de grote plaatjes. Ook dat je documenten zoals je inkomensformulier kunt opslaan in een eigen profiel spreekt mij erg aan."
Hij is wel met de heer Kluit eens dat meer informatie over de woningen nog welkom zou zijn. "Een plattegrond geeft inzicht aan welke kant de woonkamer of de slaapkamer zit. En of het balkon op het zuiden ligt. Dat soort details zou ik graag vermeld zien." De heer Paulusse geeft de nieuwe website een 8.

Na afloop kijkt Henk Schaap van Zig Websoftware, de ontwerper en ontwikkelaar van de site, tevreden terug op de testdag. Hij weet inmiddels dat de testers allemaal het cijfer 8 of hoger hebben gegeven aan het nieuwe Woonnet Haaglanden. "Het valt me op dat de testdag heel soepel en positief verliep. Heel fijn dat mensen nu echt achter het scherm zitten, zodat wij kunnen zien hoe zij de site gebruiken. De feedback die we hebben gekregen, was heel duidelijk en verhelderend. We moeten nu goed bekijken hoe we sommige punten kunnen oplossen. Het zit ‘m in deze fase vaak in de details. Eén deelnemer was gewend om te dubbelklikken op knoppen. De site verwerkte zijn reactie zo snel, dat hij direct een melding in beeld kreeg dat hij al had gereageerd op de woning, dat was niet de bedoeling. Daar moeten we dan nog op inspringen.

Zig Websoftware was in 2012 ook verantwoordelijk voor de bouw van het huidige Woonnet Haaglanden. De nieuwe website is gebaseerd op een nieuwe ‘landelijke" website. Dat betekent dat woningzoekenden als ze in sommige andere regio"s in Nederland een woning zoeken bijvoorbeeld in Friesland, Brabant of Limburg, vrijwel dezelfde site zien. Doordat woningzoekenden ook in die regio"s de site testen, kan Zig voor Woonnet-Haaglanden de site steeds verder blijven verbeteren en vernieuwen."

Ook Marcia Otten van Woonnet-Haaglanden vond de testdag heel leerzaam. "Leuk om te zien hoe gemotiveerd de testers waren. We hebben vooral gekeken of mensen inderdaad makkelijker hun weg kunnen vinden op de nieuwe site. Waar lopen ze tegenaan? Vinden zij de informatie die zij nodig hebben?
We maakten tijdens het testen onder meer gebruik van ‘eye tracking", waarmee je met rode stipjes kunt volgen waar de gebruiker precies naar kijkt. Stel je voor dat wij er achter waren gekomen dat mensen steeds rechts op zoek zouden gaan naar tekst, terwijl zij alles links moeten zoeken dan hadden we dat moeten veranderen. Dat soort zaken kun je op deze manier eruit halen."

"Alle aanbevelingen kunnen we nu meenemen zodat het allemaal nóg beter wordt. Zowel op de computer, tablet als op de telefoon. Je merkt onder meer dat mensen nog moeten wennen aan bepaalde termen. Het is wel al duidelijk dat de nieuwe site inderdaad als een stuk helderder wordt ervaren dan de huidige. Met extra mogelijkheden zoals het uploaden van documenten als het inkomensformulier. Op die manier kan de corporatie direct na het sluiten van de advertentie zien of de kandidaat die bovenaan de lijst is geëindigd wél of niet in aanmerking komt voor de woning. Dat voorkomt veel teleurstellingen en werkt heel praktisch."


nieuwsoverzicht