Mijn Wooninvest
inloggen

Hoge energieprijzen

Hoge energieprijzen

De prijzen voor elektriciteit en gas zijn door de oorlog in de Oekraïne erg hoog. Ook wij maken ons daar zorgen over, vooral voor huishoudens die al moeilijk rondkomen. 

Financiële hulp voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum:

Doe de potjes-check bij Geldfit!
Zowel de overheid als gemeenten hebben verschillende 'potjes met geld' waar u mogelijk aanspraak op kunt maken. Door de potjes-check te doen weet u direct bij welke instantie u misschien in aanmerking komt voor extra financiële steun.

Regeling 'tijdelijke tegemoetkoming blokaansluitingen’

Deze door de overheid vastgestelde tegemoetkoming is voor woongebouwen met blokverwarming waarbij de gasprijs per kubieke meter hoger ligt dan het voor 2023 vastgestelde prijsplafond. De tegemoetkoming is een vast bedrag per woning die aan WoonInvest of de VvE wordt uitbetaald. Het totaal van alle tegemoetkomingen per woongebouw brengen wij in mindering op de totale gaskosten van het woongebouw op de jaarlijkse afrekening servicekosten.

Zelf energie besparen? Wij geven eenvoudige tips in deze uitlegvideo!

Deze uitlegvideo maakte WoonInvest in 2018 samen met Vidomes en de gemeente Leidschendam-Voorburg. Door een stijging van de energietarieven bespaart u met deze tips nu nog meer geld. 

 

Wat doet WoonInvest om de woningen energiezuiniger te maken?

Eind 2026 moeten al onze woningen gemiddeld het energielabel B hebben. Daarvoor zijn bij 1676 woningen maatregelen nodig. Per woning of woongebouw beoordelen wij zorgvuldig welke aanpassingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. In 2019 zijn wij gestart met onze duurzaamheidsprojecten. Op onze projectenpagina leest u of en wanneer wij uw woongebouw gaan verduurzamen.

energietarieven gasprijs besparen besparing energierekening eteck betalingsproblemen energieverbruik energieprijzen ean ean-nummer ean-code

Veelgestelde vragen

U vindt het EAN-nummer van de energiemeter op eancodeboek.nl.
Let op: vul alleen uw postcode en huisnummer in om het EAN-nummer op te vragen. 

Heeft u geen contract voor vaste energietarieven afgesloten bij uw energieleverancier, dan adviseren u om uw maandelijks voorschotbedrag zo snel mogelijk te verhogen.
Ontvangt u de eindafrekening en kunt u die niet meer betalen, neem dan altijd eerst contact op met uw energieleverancier en leg uw betalingsprobleem voor. Mogelijk kunnen zij u helpen met een eenmalige betalingsregeling.

Ook uw gemeente biedt hulp:

U kunt zelf veel doen om het energieverbruik in uw woning te verlagen en daarmee ook uw energierekening. Bovendien draagt u gelijk bij aan een beter klimaat. 

10 tips om energie te besparen in uw woning:

  1. Sluit kieren en gaten in ramen en deuren
    Vervang oude en overschilderde kierafdichtingen (de rubberen strips in raam en deurkozijnen) en plaats een brievenbusborstel voor de brievenbus.
  2. Douche maximaal vijf minuten per keer
    Zet een timer op vijf minuten en stap onder de douche vandaan als de tijd voorbij is.
  3. Plaats een waterbesparende douchekop
    Een waterbesparende douchekop laat zeven liter water per minuut door, een gewone douchekop 10 liter of meer. Krijgt u warm water via een keukengeiser? Plaats dan geen waterbesparende douchekop, de geiser werkt daarmee niet goed samen.
  4. Sluit de deuren in uw woning
    Door open deuren verdwijnt veel warmte naar plekken waar u niet bent, zoals de gang, het trapgat en de bovenverdieping. Met een deurveer of deurdranger gaat een deur vanzelf dicht. Zo houdt u de warmte in de kamer waar u bent. Begin met de deur tussen de woonkamer en de gang (of hal) en met deuren die vaak open blijven staan.
  5. Plak radiatorfolie achter uw radiatoren
    Deze speciale folie plakt u achter radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet in de muur.
  6. Zet uw thermostaat van de verwarming maximaal op 20 graden
    Als uw thuis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zit u lekker op de bank, zet hem dan op 20. Draai de radiatoren dicht in kamers waar u niet bent.
  7. Zet 's nachts altijd de verwarming laag
    Zet de thermostaat op maximaal 15 graden, dat is veel zuiniger dan de woonkamer de hele nacht warm houden.
  8. Vervang halogeen- en gloeilampen door zuinige led-lampen
    Ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Wacht niet tot een gloeilamp of halogeenlamp kapot is, maar vervang ze meteen. Vervang eerst de lampen die u het vaakst aan heeft en het hoogste wattage hebben. Meestal zijn dat de lampen in de keuken, woonkamer en badkamer. Een ledlamp is duurder in aanschaf maar gaat wel 15 keer langer mee dan een ouderwetse gloeilamp.
  9. Draai de was op een lage temperatuur
    Bijna alle was wordt op 30 graden goed schoon. Wacht ook altijd met het draaien van de was tot de trommel vol zit.
  10. Hang uw was zo vaak mogelijk aan de lijn of op een rek te drogen
    Een wasdroger slurpt energie, vooral oudere machines die niet werken met een warmtepomp. Droogt u de was aan een rek in huis? Doe dit dan in een ruimte die u goed ventileert, zo voorkomt u ongewenste schimmelvorming.