Mijn Wooninvest
inloggen

Energie besparen

Energie besparen

De tarieven voor elektriciteit en gas stijgen hard. U kunt zelf veel doen om het energieverbruik in uw woning te verlagen en daarmee ook uw energierekening. Bovendien draagt u gelijk bij aan een beter klimaat. 

10 tips om energie te besparen in uw woning:

 1. Sluit kieren en gaten in ramen en deuren
  Vervang oude en overschilderde kierafdichtingen (de rubberen strips in raam en deurkozijnen) en plaats een brievenbusborstel voor de brievenbus. 
 2. Douche maximaal vijf minuten per keer
  Zet een timer op vijf minuten en stap onder de douche vandaan als de tijd voorbij is.
 3. Plaats een waterbesparende douchekop
  Een waterbesparende douchekop laat zeven liter water per minuut door, een gewone douchekop 10 liter of meer. Krijgt u warm water via een keukengeiser? Plaats dan geen waterbesparende douchekop, de geiser werkt daarmee niet goed samen.
 4. Sluit de deuren in uw woning
  Door open deuren verdwijnt veel warmte naar plekken waar u niet bent, zoals de gang, het trapgat en de bovenverdieping. Met een deurveer of deurdranger gaat een deur vanzelf dicht. Zo houdt u de warmte in de kamer waar u bent. Begin met de deur tussen de woonkamer en de gang (of hal) en met deuren die vaak open blijven staan.
 5. Plak radiatorfolie achter uw radiatoren
  Deze speciale folie plakt u achter radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet in de muur. 
 6. Zet uw thermostaat van de verwarming maximaal op 20 graden
  Als uw thuis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zit u lekker op de bank, zet hem dan op 20. Draai de radiatoren dicht in kamers waar u niet bent. 
 7. Zet 's nachts altijd de verwarming laag
  Zet de thermostaat op maximaal 15 graden, dat is veel zuiniger dan de woonkamer de hele nacht warm houden.
 8. Vervang halogeen- en gloeilampen door zuinige led-lampen
  Ledlampen gebruiken 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder dan halogeenlampen. Wacht niet tot een gloeilamp of halogeenlamp kapot is, maar vervang ze meteen. Vervang eerst de lampen die u het vaakst aan heeft en het hoogste wattage hebben. Meestal zijn dat de lampen in de keuken, woonkamer en badkamer. Een ledlamp is duurder in aanschaf maar gaat wel 15 keer langer mee dan een ouderwetse gloeilamp. 
 9. Draai de was op een lage temperatuur
  Bijna alle was wordt op 30 graden goed schoon. Wacht ook altijd met het draaien van de was tot de trommel vol zit.
 10. Hang uw was zo vaak mogelijk aan de lijn of op een rek te drogen
  Een wasdroger slurpt energie, vooral oudere machines die niet werken met een warmtepomp. Droogt u de was aan een rek in huis? Doe dit dan in een ruimte die u goed ventileert, zo voorkomt u ongewenste schimmelvorming.


Deze video maakte WoonInvest in 2018 samen met Vidomes en gemeente Leidschendam-Voorburg. Door een stijging van de energietarieven bespaart u met deze tips nu nog meer geld.  

Wat doet WoonInvest om de woningen energiezuiniger te maken?

In 2025 moeten al onze woningen minstens het energielabel B hebben. Daarvoor zijn bij 1150 woningen maatregelen nodig. Per woning of woongebouw beoordelen wij zorgvuldig welke aanpassingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. In 2019 zijn wij gestart met onze duurzaamheidsprojecten. Begin 2022 zijn in totaal al 379 woningen aangepast. Op onze projectenpagina leest u of en wanneer wij uw woongebouw gaan verduurzamen.

energietarieven gasprijs besparen besparing energierekening eteck betalingsproblemen energieverbruik

Veelgestelde vragen

Heeft u geen contract voor vaste energietarieven afgesloten bij uw energieleverancier, dan adviseren u om uw maandelijks voorschotbedrag zo snel mogelijk te verhogen.
Ontvangt u de eindafrekening en kunt u die niet meer betalen, neem dan altijd eerst contact op met uw energieleverancier en leg uw betalingsprobleem voor. Mogelijk kunnen zij u helpen met een eenmalige betalingsregeling.

Ook uw gemeente biedt hulp:

Woont u in een woongebouw met blokverwarming, dan betaalt u een maandelijks voorschot aan WoonInvest of direct aan de energieleverancier:

Ik woon in een VvE woongebouw met blokverwarming
U betaalt aan WoonInvest maandelijks een voorschot op uw energierekening in de servicekosten. Het contract met de energieleverancier wordt afgesloten door de VvE beheerder. Meestal zijn dat contracten voor één jaar. Daardoor kunnen de prijzen met ingang van 2022 sterk stijgen.
Ons advies: verhoog met ingang van 1 januari 2022 uw maandelijkse voorschot voor de servicekosten aan WoonInvest. Zo beperkt u de bijbetaling bij de eindafrekening over 2022 in juni 2023. 
U geeft een verhoging van de maandelijkse bijdrage uiterlijk op 15 december 2021 aan ons door. Stuur hiervoor een e-mail aan algemeen@wooninvest.nl voorzien van uw naam, adresgegevens en de gewenste verhoging per maand. 

Ik woon in een woongebouw met blokverwarming /
Ik woon in een woongebouw met een centrale gasmeter voor mijn verwarmingsketel

WoonInvest heeft een langdurig contract (tot en met 31-12-2022) afgesloten met een energieleverancier. In dit contract zijn de prijzen vastgezet. U hoeft zich dus geen zorgen te maken op de korte termijn. Blijven de energieprijzen hoog na 2022, verhoog dan met ingang van 1 januari 2023 uw maandelijks voorschotbedrag voor de servicekosten bij WoonInvest. Zo beperkt u een mogelijke bijbetaling bij de eindafrekening over 2023 in juni 2024.

Ik woon in een woongebouw met blokverwarming en heb een overeenkomst met Eteck
U heeft voor de levering van al uw energie en water een overeenkomst met de firma Eteck. De firma Eteck rekent rechtstreeks met u af zonder tussenkomst van WoonInvest. Wij adviseren u om op de eerst mogelijke datum uw maandelijkse voorschot bij Eteck te verhogen.