Medehuurder
Medehuurderschap kan van groot belang zijn, omdat de medehuurder de huurovereenkomst kan voortzetten als de hoofdhuurder vertrekt. Een medehuurder heeft dezelfde plichten als de hoofdhuurder volgend uit het huurcontract. De medehuurder kan bijvoorbeeld ook aangesproken worden op betaling van de huur. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan bent u vanuit de wet automatisch medehuurder.
U kunt bij WoonInvest een verzoek indienen voor medehuurderschap. Belangrijke voorwaarden om medehuurder te worden zijn:
- De aanvrager moet minimaal twee jaar op het adres in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) ingeschreven staan. Als bewijs hiervan moet een uittreksel van de gemeente bij de aanvraag meegestuurd worden.
- U heeft langer dan twee jaar een gemeenschappelijke huishouding en kunt dit aantonen met stukken, bijvoorbeeld:
- gemeenschappelijke bankrekening;
- gemeenschappelijke verzekeringen;
- tenaamstelling nutsbedrijven;
- samenlevingscontract.
- De aanvrager moet ook aantonen dat hij/zij financieel draagkrachtig is.
- Het is niet mogelijk voor kinderen om een huurcontract over te nemen (en dus medehuurder te worden). De wet gaat ervan uit dat kinderen bij het bereiken van de volwassen leeftijd zelfstandig gaan wonen en daarom kunnen kinderen meestal geen medehuurder worden.
- Het is als broer/zus niet mogelijk om medehuurder te worden.
Medebewoner
De huurder (hoofdbewoner) is verantwoordelijk voor alle verplichtingen die in de huurovereenkomst vermeldt staan. Een medebewoner maakt naast deze hoofdbewoner ook van de woning gebruik. De medebewoner heeft geen rechten of plichten betreffende de woning en verblijft in de woning onder verantwoordelijkheid van de huurder. Als de hoofdbewoner de huur opzegt, moet ook de medebewoner de woning verlaten. Medebewonerschap is normaal toegestaan, alleen niet als er overlast ontstaat doordat er bijvoorbeeld teveel mensen in één woning wonen.